تحصیل در کانادا از ابتدایی تا دبیرستان
سیستم آموزشی کانادا شامل مدارس دولتی و خصوصی می شود. مدارس کانادا تحت مسئولیت دپارتمان آموزشی استانی بوده و در استان های مختلف کشور شاهد وجود تفاوت های عمده در قوانین آموزشی هستیم؛ ولی با این حال استانداردهای آموزشی در سرتاسر کانادا دارای یکپارچگی بالایی است. اگر شما هم به فکر تحصیل در کانادا هستید پیشنهاد می کنیم که تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید چون می خواهیم همه چیز را درباره تحصیل در کانادا در مقطع ابتدایی تا دبیرستان با شما در میان بگذاریم.
مقاطع تحصیلی در کانادا
همان طور که گفتیم به طور کلی سیستم آموزشی مدارس کانادا به دو دسته دولتی و خصوصی تقسیم می شوند. تحصیل در کانادا در سه مقطع Primary (شامل ابتدایی و راهنمایی یا همان دوره اول دبیرستان)، Secondary (متوسطه شامل دوره دوم دبیرستان) و Post-secondary (شامل کالج و دانشگاه) انجام می شود. میزان یارانهای که دولت فدرال کانادا برای مقاطع تحصیلی ابتدایی تا دانشگاهی این کشور اختصاص می دهد معادل 6 درصد کل تولید ناخالص داخلی این کشور است.
والدین در سیستم آموزشی کانادا میتوانند فرزندان 4 و 5 ساله ی خودشان را به صورت اختیاری به مدت یک و نهایتا دو سال در مهدکودک یا پیش دبستانی ثبتنام کنند ولی به طور کلی تحصیل در کانادا از سن 6 سالگی تا 18-17 سالگی ادامه پیدا می کند البته در بعضی استان ها سیستم آموزشی و سطحبندی دانش آموزان ممکن است تفاوت هایی داشته باشد:
- مدارس ابتدایی کانادا از سطح 1 آغاز و تا سطح 4، 5، 6 و حتی سطح 7 نیز ممکن است در بعضی مناطق شامل شود.
- مدارس راهنمایی یا همان دوره اول دبیرستان ممکن است از سطح 5، 6 و 7 آغاز و تا سطح 7، 8 و 9 ادامه داشته باشد.
- دوره دوم دبیرستان در کانادا از سطح 8 و 9 آغاز و تا سطح 10 الی 12 ممکن است ادامه داشته باشد که فقط تحصیل دبیرستان در استان کبک از سطح 7 آغاز و تا سطح 11 ادامه خواهد داشت. در ادامه در خصوص تحصیل در دبیرستان کبک توضیح مختصری خواهیم داد.
به طور کلی دانش آموزان پس از تحصیل در کانادا در مقطع دبیرستان می توانند در دانشگاه، کالج و یا تحصیلات CEGEP ادامه تحصیل دهند. سیستم آموزشی CEGEP فقط در استان کبک وجود دارد. سیستم آموزشی CEGEP مخفف عبارتی فرانسوی به معنای کالج آموزش های عمومی و فنی و حرفه ای است که این دوره بعد از گذراندن دبیرستان و قبل از دانشگاه برگزار خواهد شد که برای رشته های فنی و حرفه ای به میزان 3 سال و برای رشته های عمومی به میزان 2 سال به طول می انجامد. در حقیقت دیپلم در استان کبک 11 ساله است و این در حالی است که در استان انتاریو 12 ساله میباشد. دانش آموزان کبک پس از دیپلم میبایست پیش از ورود به دوره لیسانس در دانشگاه، 2 سال دوره پیش دانشگاهی را در کالج عمومی بگذرانند و در عوض بجای 4 سال میتوانند 3ساله لیسانس بگیرند. این در حالی است که دوره پیش دانشگاهی برای استان انتاریو اجباری نیست ولی باید 4 ساله به لیسانس برسند.
تقویم و ساعات تحصیلی مدارس در کانادا
سال تحصیلی در کانادا معمولا 10 ماه به طول می انجامد و شروع آن از هفته ابتدایی سپتامبر و پایان آن ماه ژوئن است که این 10 ماه به دوره یا ترم هایی تقسیم می شود. البته مدارس بسیار کمی هم وجود دارند که به صورت پشت سر هم به دانش آموزان آموزش می دهند و تقویم این مدارس معمولا از اواسط ماه آگوست آغاز و تا پایان ماه می ادامه دارد.
معمولا تحصیل در مقطع ابتدایی در کانادا از ساعت 8 و 30 دقیقه صبح آغاز شده و تا ساعت 3 الی 3:30 بعد از ظهر به طول می انجامد و در این فاصله معمولا 2 زنگ تفریح 15 دقیقه ای جهت استراحت معلمان و دانش آموزان و یک ساعت برای صرف نهار قرار داده شده است.
معمولا تایم تحصیل در مقطع دبیرستان از ساعت 8:30 صبح آغاز شده و تا 2:30 بعد از ظهر به طول می انجامد. برای بعد از مدرسه نیز ممکن است فعالیت های ورزشی و فوق برنامه، طرح ریزی شده باشد. کلاس های مدارس در روز های شنبه و یک شنبه تعطیل بوده و از دوشنبه تا جمعه برگزار می شود.
نکته جالبی که برای تحصیل در کانادا وجود دارد برای آن دسته از افرادی است که با آموزش 8 مبحث و درس در طول هفته مشکل دارند. خوشبختانه برای این افراد جایی برای نگرانی وجود ندارد؛ چون کانادا دارای مدارس خاصی است که در طول هر ترم یا نیمسال به جای این که 8 مبحث را تدریس کنند (تدریس 8 مبحث در طول سال استاندارد است) اقدام به تدریس 4 مبحث در هر ترم می کنند. در این روش در هر روز یک درس به میزان 70 دقیقه بیش تر آموزش داده می شود که بر طبق تحقیقات انجام شده، مشخص شده است که این سیستم باعث درک بهتر دانشآموز از هر درس خواهد شد. این موضوع برای مهاجرینی که به قصد تحصیل در کانادا راهی این کشور می شود بسیار مهم است.
تحصیل در کانادا و بهداشت
در بیش تر استان ها، کودکانی که به مدرسه می روند می بایست قبل از شروع مدارس در مقابل تعدادی از بیماری ها همچون فلج اطفال (polio)، سیاه سرفه، کزاز (DTP)، دیفتری، سرخک، اوریون (MMR) و سرخجه واکسینه و ایمن شوند. حتی این احتمال وجود دارد که انجام آزمایش های غربالگری سل نیز اجباری باشد.
در بیش تر مدارس کانادا شاهد حضور پرستارانی هستیم که یا به صورت تمام وقت در یک مدرسه هستند و یا این که به صورت نیمه وقت در تعدادی مدرسه حضور دارند. حتی اگر به احتمال بسیار پایینی پرستار حضور نداشته باشد، هستند کارکنانی که تحت آموزش کمک های اولیه قرار گرفتهاند.
بررسی های مرتبط با دندان در مدارس کانادا انجام نمی شود؛ ولی در اکثر مدارس هفته ای را جهت بهداشت دهان و دندان برنامه ریزی کردهاند. از جمله آموزش های بهداشتی که در مدارس ابتدایی و متوسطه کانادا انجام می شود می توان به آموزش روابط جنسی، خطرات مواد مخدر و سیگار اشاره کرد که به صورت گرافیکی در کلاس های اجتماعی ارائه می شود.
هزینه و شهریه تحصیلی مدارس کانادا
میزان شهریه تحصیلی مدارس کانادا بستگی به نوع مدرسه (شامل دولتی، خصوصی یا شبانه روزی)، مکان جغرافیایی، مقطع تحصیلی و دانش آموز بین المللی یا کانادایی و … دارد که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
بودجه مالی مدارس دولتی کشور کانادا به وسیله یارانه دولت فدرال، استان و ایالت این کشور تامین می شود که البته شهریه سالانه جهت ثبت نام دانش آموزان مشمول این بودجه نمی شود. در بیش تر مدارس، والدین می بایست مبلغی به میزان 10 تا 100 دلار به مدرسه پرداخت کنند که این مبلغ نیز صرف تور و سفر، برنامه های ویژه و کلاس های فوق العاده، تیم های ورزشی و تدارکات و … می شود.
البته این نکته را به شما بگوییم که تحصیل در کانادا فقط برای دانش آموزانی مقیم این کشور هستند رایگان بوده و دانش آموزان بین المللی می بایست شهریه ای برای تحصیل در مدارس دولتی پرداخت کنند. مجوز و ویزای تحصیلی کانادا از دیگر شرایط تحصیل برای دانش آموزان بین المللی به شمار می رود. قوانین کانادا در دو حالت اجازه ثبت نام و تحصیل در مدارس دولتی را به دانش آموزان بین المللی و فرزندان مهاجرین می دهد:
۱. اگر یکی از والدین از مجوز کار یا تحصیل در کانادا با اعتبار بیش تر از یک سال برخوردار باشد آنگاه فرزند او می تواند تحت عنوان Minor children در هر یک از مقاطع تحصیلی pre-school (مهد کودک)، primary (ابتدایی و راهنمایی یا متوسطه اول) و secondary (دبیرستان) در مدارس کانادا به تحصیل بپردازد.
۲. اگر یکی از والدین دانش آموز دارای حقوق Citizenship (حقوق شهروندی) گذرنامه و کارت اقامت دائم کانادا یا همان PR (Permanent Resident) باشد آنگاه فرزند او قادر است در مدارس کانادا به صورت رایگان به تحصیل بپردازد.
تحصیل در مدارس خصوصی کانادا رایگان نبوده و این دانش آموزان می بایست سالانه مبلغی از ۱۰ هزار دلار تا ۳۰ هزار دلار بابت شهریه پرداخت کنند. شهریه مدارس خصوصی کانادا بر اساس محل استقرار، شهرت، خدمات و نوع مدرسه و حتی سطح دانش آموز تعیین می شود. جالب است بدانید که فقط 5 درصد از دانش آموزان کشور کانادا در مدارس خصوصی مشغول به تحصیل هستند.
در کانادا معمولا مدارس خصوصی شبانه روزی که تحت عنوان boarding school شناخته می شوند و دارای خوابگاه و پانسیون برای دانش آموزان هستند به عنوان گران ترین گزینه جهت ثبت نام دانش آموزان شناخته می شوند. شهریه این مدارس در شهرهایی نظیر تورنتو و یا ونکوور بسیار زیاد است ولی کیفیت بسیار بالایی دارند. شهریه این مدرسه ها بین 63 الی 83 هزار دلار تخمین زده می شود.
کم ترین شهریه تحصیلی در کشور کانادا متعلق به مدارس مذهبی است که در نتیجه مدارس مذهبی به عنوان گزینه ای مناسب و اقتصادی با کیفیتی بالا برای تحصیل دانش آموزان بین المللی به حساب می آیند. شهریه مدارس دولتی و مذهبی کانادا به طور متوسط سالانه 17000 دلار است.
نحوه پرداخت شهریه
معمولا شهریه مدارس خصوصی کانادا در دو بخش پرداخت می شود. یکی در ترم اول که از ماه سپتامبر (شهریور) تا ماه ژانویه (دی) به طول می انجامد و دیگری در ترم دوم که از ماه فوریه (بهمن) تا ماه ژوئن (خرداد) به طول می انجامد. بیمه پزشکی و کلاس های فوق العاده زبان ESL برای دانش آموز مشمول همین شهریه می شود. لازم به ذکر است که اگر قصد ثبت نام فرزند خود در کانادا را برای اولین بار دارید به احتمال زیاد باید کل شهریه یک سال را در هنگام ثبت نام پرداخت نمایید و بعد برای اخذ مجوز و ویزای تحصیلی اقدام کنید. در صورتی که درخواست ویزای شما رد شود با ارایه نامه های مربوطه، کل هزینه ای که بابت شهریه به مدرسه پرداخت کردید به حساب شما عودت داده میشود.
سیستم نمره دهی
هنگامی که یک دانش آموز در یکی از مدارس کانادا ثبت نام می کند آن گاه برای او یک record file جهت ثبت نمرات به وجود می آید که نمرات و معدل دانش آموز در تمامی مقاطع تحصیلی از جمله ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان در این پرونده record file ثبت می شود.
به طور کلی به دانش آموزان مطابق دوره های گذرانده شده، مقالات ارائه شده و امتحانات داده شده در طول مدت 13 سال تحصیل وی که از سطح K تا سطح 12 به طول انجامیده، نمره داده می شود.
در مقاطع ابتدایی و راهنمایی مدارس کانادا، حرف F به عنوان مردود، حرف D معادل نمره 1، حرف C معادل نمره 2، حرف B معادل نمره 3 و حرف A معادل 4 است. همان طور که گفتیم در این شیوه نمره دهی از دامنه حروف الفبای انگلیسی برای سطح بندی دانش آموزان استفاده می شود که بهترین معدل (GPA) در آن حرف A بوده که معادل نمره 4 است. در بعضی مدارس ابتدایی و راهنمایی ممکن است به صورت مثبت و منفی نیز اقدام به نمره دهی کنند که معادل نمرات داده شده به صورت زیر خواهد بود:
- A معادل 4 / A منفی معادل 3.67
- B مثبت معادل 3.33 / B معدل 3 / B منفی معادل 2.67
- C مثبت معادل 2.33 / C معادل 2 / C منفی معادل 1.67
- D مثبت معادل 1.33 / D معادل 1 / D منفی معادل 0.67
- F معادل صفر
امتیازات و نمراتی که به دانش آموزان مقطع دبیرستان اختصاص می یابد به صورت زیر است:
- سطح A که معادل فوق العاده بوده و حد نصاب نمره برای کسب آن نمره 90 تا 100 است
- سطح B که معادل خوب بوده و حد نصاب نمره برای کسب آن نمره 80 تا 89 است
- سطح C که معادل متوسط بوده و حد نصاب نمره برای کسب نمره 70 تا 79 است
- سطح D که معادل ضعیف بوده و حد نصاب نمره برای کسب آن نمره 60 تا 69 است
- سطح F که معادل مردود بوده و حد نصاب نمره برای کسب آن نمره کمتر از 60 است
سطح زبان و پیش نیازها برای تحصیل در کانادا
بر اساس قوانین کانادا، دانش آموزان بین المللی برای تحصیل در کانادا در مقاطع ابتدایی و راهنمایی می توانند برای تحصیل خود به زبان های فرانسه و انگلیسی و یا هر دوی این زبان ها اقدام کنند. با این حال تحصیل در استان کبک برای دانش آموزان بین المللی به زبان فرانسه صورت می گیرد، مگر این که والدین دانش آموز بخواهند فرزند خود را در مدرسه ای خصوصی و یا دولتی که تدریس در آن به صورت زبان انگلیسی هست، ثبت نام کنند.
مطابق قانون ELL که در سال 2007 تصویب شده است، تمامی مدارس می بایست فرایند پذیرش و راهنمایی فرزندان مهاجرین و غیر انگلیسی زبان را به طور تمام و کمال انجام دهند. علاوه بر این مدارس می بایست ارزیابی اولیه مهارت های زبان انگلیسی و ریاضی این گروه از دانش آموزان را انجام دهند. جهت ثبت نام نیاز به ارایه مدرک زبان نیست و در بدو ورود از دانش آموز آزمون تعیین سطح زبان و دروس پایه گرفته میشود و متناسب با سطح تعیین شده واحدهای پیش نیاز تعیین میگردند. واضح است که در صورت ضعف دانش آموز در زبان، تعداد دروس و ترم های تحصیلی الزامی برای رسیدن تا دیپلم افزایش می یابد.
مطابق قوانین ELL دانش آموزان مقاطع ابتدایی و راهنمایی طرح یادگیری زبان انگلیسی قادر هستند با توجه به نیازهایشان به دو برنامه ESL و ELD که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت، دسترسی داشته باشند:
۱. ESL یا زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم برای دانش آموزانی است که زبان مادری و اول آن ها انگلیسی نبوده ولی با این حال از مهارت های سواد آموزی و آموزش زبان بهرهمند بودهاند.
۲. ELD یا توسعه سواد آموزی انگلیسی که برای دانش آموزانی است که زبان مادری و اصلی آن ها نیز انگلیسی نبوده و علاوه بر این به دلایلی همچون وجود محدودیت ها در کشور ما قبل خود پیش از کانادا نمی توانستند از سواد آموزی زبان و فرصت های گسترش مهارت های تحصیلی برخوردار باشند.
در انتها …
دوستان عزیزی که قصد تحصیل در کانادا را دارید، امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. از این که با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم…